Loading Laddar...
 
panorama_4.jpg

Tungt släp BE

Regler för BE-körkort

För BE-körkort utfärdade efter 19 januari 2013 gäller en begränsning på släpvagnens/släpvagnarnas totaltvikt till max 3500 kg. För att få köra tyngre släp krävs någon av behörigheterna C1E, CE, D1E eller DE. För att ta BE-kort krävs ett godkänt körkortstillstånd, detta utfärdas av Transportstyrelsen. Det gäller alla, även de som redan har bilkörkort.

För att se vad som gäller för just din kombination, vilket körkort och lastvikt (bil och släp tillsammans) använd Trafikverkets släpvagnskalkylator. 
personbil_med_tungt_slap.jpg

Utbildning

För att ta ett BE-körkort krävs det godkända prov, både teori- och körprov.
Tänk på att du behöver uppdatera dina teorikunskaper, även om du redan är en rutinerad bilist. Vi har bra kursmaterial och du får även tillgång till teorifrågor via elevcentralen. Teorin är det man startar med i utbildning, då det krävs godkänt teoriprov innan du kan boka in ditt körprov.

Vissa perioder kan det vara lite längre väntetid på körprov, så då är det bra att göra klart teorin innan man planerar för körningen.

På körlektion går vi igenom de delar Trafikverket använder sig av vid provet. Detta innefattar säkerhetskontroll av bil och släp, funktionsbeskrivning (tex påskjutsbroms), manövreringen samt körningen i trafik. Du använder dig av vår bil och släp, lastat enligt Trafikverkets regler.

Vi på trafikskolan hjälper dig med planeringen för utbildningen utefter dina förkunskaper och om du övningskör privat med handledare. Vi bokar in både teori- och körprov på Trafikverket. Köp ditt paket direkt hos oss - klicka här