Loading Laddar...
 
panorama_4.jpg

Utbildningen hos oss

Planera ditt MC-kort med oss  

Att köra motorcykel kräver andra kunskaper än vad som krävs för att köra personbil. Därför ställs också andra krav på dig som vill köra motorcykel. Då utbildningsperioden är säsongsbetonad är också upplägget på utbildningen lite annorlunda mot andra behörigheter. Utbildningen blir mer "intensiv" då riskutbildningarna sammanför både teorin och körningen och ställer krav på dig som förare att du jobbar parallellt med båda delarna samtidigt.

Att tänka på när du ska ta MC-kort är att en bra utbildning är en billig livförsäkring. Om du vill och har möjlighet, så är det alltid bra att ha en erfaren privat handledare. Denna får självklart också följa med på körlektionerna hos oss. Ansökan för handledartillstånd söker man hos Transportstyrelsen.

Tänk på att du behöver uppdatera dina teorikunskaper, även om du redan är en rutinerad bilist. Vi har bra kursmaterial och du får även tillgång till teorifrågor via elevcentralen. Teorin är bra att börja jobba med innan körningen, gärna redan under vintern.

Boka din första körlektion här eller ring oss på 060-177717. 

Utbildning

I utbildningen ingår två obligatoriska riskutbildningar:

  • Riskettan är en obligatorisk teoretisk kurs om riskerna med MC-körning.Vi pratar bl.a om trötthet, grupptryck, alkohol, droger, och andra riskfyllda beteenden för dig som motorcykelförare. utbildningen kan du med fördel göra innan du börjar köra (vintern) eller i början av din utbildning.

  • Risktvåan är en obligatorisk praktisk kurs om riskerna med MC-körning i praktiken. Kursen pågår en halvdag och ställer krav på dig som förare att du kan hantera motorcykeln på ett säkert sätt sedan innan. Det är bra att köra några körlektioner före denna kurs. Vi genomför våran utbildning på Sättna - läs mer här. 

De två riskutbildningarna måste vara godkända innan du kan skriva ditt teoriprov, och i sin tur måste teoriprovet vara godkänt innan du kan boka in ditt körprov.

Vi på trafikskolan hjälper dig med planeringen och vi försöker alltid planera in utbildningen så långt det går redan från början. Vanligtvis planerar vi fram till teoriprovet direkt, så utbildningen inte ska dra ut på tiden utan kännas sammanhållen. Vid första lektionen kommer du bli intervjuad av din trafiklärare om dina tidigare erfarenheter och mål, allt för att underlätta planeringen för dig på bästa sätt. När du kört ett par lektioner hos oss kommer läraren kunna informera dig om hur många fler lektioner du kan tänkas behöva innan risktvåan och körprovet, och därmed kan du också få en kostnadsberäkning.

Körkortsbehörigheterna på MC

  • A1 (lätt motorcykel) 16 år
  • A2 (mellanstor motorcykel) 18 år
  • A (tung motorcykel) 24 år

Har du redan ett MC-kort och vill ta en högre behörighet gäller andra regler, dessa kan du se på Transportstyrelsen

Körlektioner

Alla våra körlektioner på MC är 80 minuter långa. Ordinarie körlektioner finns måndag-torsdag med start 07.30 och sista startar 15.50, fredag från 07.30 till ca lunch. Vi tillhandahåller skyddskläder, hjälm och motorcykel.

Vi erbjuder körlektioner på engelska. Meddela oss detta vid bokning! 
Om du önskar bli hämtad eller lämnad på någon annan plats än trafikskolan vid din lektion, meddela receptionen detta eller din körlärare lektionen före. Tiden som går åt för detta dras från din lektionstid, men du kanske tjänar på det tidsmässigt istället för att ta dig till oss.

Legitimation & körkortstillstånd

Giltig legitimation och godkänt körkortstillstånd måste du ha för att få påbörja din körkortsutbildning.
Ansökan för körkortstillstånd gör du hos Transportstyrelsen. Båda dessa handlingar är det bra om du har med dig till oss direkt vid inskrivningen, annars vid första körlektionen. Legitimation måste du sedan ha med dig vid alla körlektioner, riskutbildningar, teori- och körprov på Trafikverket.

Alkolås

From 2015 kommer alla våra mc-elever få använda detta innan lektionen kan påbörjas. Ett munstycke till detta får man vid första lektionen. Behöver man senare ett nytt kostar detta 20 kr.

Motorcyklar hos oss

Tung (A): Yamaha MT-07
Mellan (A2) : Yamaha MT-07
Lätt (A1):KTM Duke