Loading Laddar...
 
panorama_4.jpg

Utbildningen hos oss

Planera ditt MC-kort med oss  

Att köra motorcykel kräver andra kunskaper än vad som krävs för att köra personbil. Därför ställs också andra krav på dig som vill köra motorcykel. Då utbildningsperioden är säsongsbetonad är också upplägget på utbildningen lite annorlunda mot andra behörigheter. Utbildningen blir mer "intensiv" då riskutbildningarna sammanför både teorin och körningen och ställer krav på dig som förare att du jobbar parallellt med båda delarna samtidigt.

Att tänka på när du ska ta MC-kort är att en bra utbildning är en billig livförsäkring. Om du vill och har möjlighet, så är det alltid bra att ha en erfaren privat handledare. Ansökan för handledartillstånd söker man hos Transportstyrelsen.

Tänk på att du behöver uppdatera dina teorikunskaper, även om du redan är en rutinerad bilist. Vi har bra kursmaterial och du får även tillgång till teorifrågor via elevcentralen. Teorin är bra att börja jobba med innan körningen, gärna redan under vintern.

Boka din första körlektion här eller ring oss på 060-177717. 

Körlektioner & utbildning

Från säsongen 2020 har vi valt att lägga upp vår utbildning på MC på ett nytt sätt. Ett effektivt och modernt utbildningssätt som dessutom gör att du som elev kan hålla nere dina kostnader. Det blir en komplett utbildning från start till mål inklusive båda riskutbildningarna hos oss på trafikskolan. 

Hos oss kommer utbildningen ske i två olika steg. Du som elev kommer alltid starta upp din utbildning genom manöverkörning med oss på Sättna, oberoende av förkunskap. Därefter väljer eleven att fortsätta med PT- eller grupplektioner för körningen i trafik.

Se mer kring de olika delarna här:

 • Manövrering på Sättna - en lärare & upp till fyra elever
  Denna lektion är 180 min lång. Här tränar vi på manövrering av motorcykeln med tex låg- och högfartsbanorna, vi genomför bromsningar, tränar kurvteknik i olika hastigheter, säkerhetskontroll mm. Vilka förkunskaper du har spelar ingen roll, då alla har varsin motorcykel och tränar utefter den nivå man själv ligger på. Körpasset startar och avslutas på Sättna, du tar sig själv dit och hem.

 • PT-lektioner trafik- en lärare & en elev
  Här övar du själv tillsammans med din lärare på de moment du ligger på i körningen i trafik. Körlektionen är 120 min lång. Du och läraren har varsin motorcykel under lektionen. 

 • Grupplektioner trafik - en lärare & två elever
  Vi varvar under lektionen genom att du lär dig genom att själv få köra motorcykel, men också genom att du får ta in information och kommentarer genom att åka bakpå din lärares mc samt via diskussioner med körkortstagare i samma situation som dig. Läraren agerar både lärare och moderator. Du som elev 25 % mindre kostnad gentemot traditionell utbildning där man har lektion själv tillsammans med sin lärare. 

Våra körlektioner är i första hand 120 minuter långa, men det går också att boka PT-lektioner på 80 min. Ordinarie körlektioner finns måndag-torsdag med start 07.40 och sista startar 15.00, fredag från 07.40 till ca lunch. Vi tillhandahåller skyddskläder, hjälm och motorcykel under din utbildning.

Riskutbildningar

I utbildningen ingår två obligatoriska riskutbildningar:

 • Riskettan är en obligatorisk teoretisk kurs om riskerna med MC-körning. Vi pratar bl.a om trötthet, grupptryck, alkohol, droger, och andra riskfyllda beteenden för dig som motorcykelförare. Utbildningen kan du med fördel göra innan du börjar köra (vintern/våren) eller i början av din utbildning.

 • Risktvåan är en obligatorisk praktisk kurs om riskerna med MC-körning i praktiken. Kursen pågår en halvdag och ställer krav på dig som förare att du kan hantera motorcykeln på ett säkert sätt sedan innan. Det är bra att ha gjort ett manövreringspass med oss före denna kurs. Vi genomför våran utbildning på Sättna - läs mer här. 

De två riskutbildningarna måste vara godkända innan du kan skriva ditt teoriprov, och i sin tur måste teoriprovet vara godkänt innan du kan boka in ditt körprov.

Vi på trafikskolan hjälper dig med planeringen och vi försöker alltid planera in utbildningen så långt det går redan från början. Vanligtvis planerar vi fram till teoriprovet direkt, så utbildningen inte ska dra ut på tiden utan kännas sammanhållen. Vid första lektionen kommer du bli intervjuad av din trafiklärare om dina tidigare erfarenheter och mål, allt för att underlätta planeringen för dig på bästa sätt. När du kört ett par lektioner hos oss kommer läraren kunna informera dig om hur många fler lektioner du kan tänkas behöva innan risktvåan och körprovet, och därmed kan du också få en kostnadsberäkning.

Körkortsbehörigheterna på MC

 • A1 (lätt motorcykel) 16 år
 • A2 (mellanstor motorcykel) 18 år
 • A (tung motorcykel) 24 år

Har du redan ett MC-kort och vill ta en högre behörighet gäller andra regler, dessa kan du se på Transportstyrelsen

Legitimation & körkortstillstånd

Giltig legitimation och godkänt körkortstillstånd måste du ha för att få påbörja din körkortsutbildning.
Ansökan för körkortstillstånd gör du hos Transportstyrelsen. Båda dessa handlingar är det bra om du har med dig till oss direkt vid inskrivningen, annars vid första körlektionen. Legitimation måste du sedan ha med dig vid alla körlektioner, riskutbildningar, teori- och körprov på Trafikverket.

Alkomätare

From 2015 får alla mc-elever blåsa innan lektionen kan påbörjas. 

Motorcyklar hos oss

Tung (A): Yamaha MT-07
Mellan (A2) : Yamaha MT-07
Lätt (A1): Yamaha MT-125