Loading Laddar...
 
panorama_4.jpg

Moped klass II

Krav på föraren för klass II moped

Förarbeviset ger dig rätt att köra moped klass II dvs en moped som är konstruerad för en hastighet av högst 25 km/tim och har en motor vars effekt inte överstiger 1 kilowatt.


För att få ett förarbevis för moped klass II krävs att du har:

  • fyllt 15 år
  • gått en utbildning hos en godkänd utbildare
  • gjort ett godkänt kunskapsprov, du behöver inte göra något körprov


Utbildning

Utbildningen kan du starta redan då du fyllt 14 år och 9 månader, slutprovet får du skriva tidigast på din 15-års dag.

Kursen består av:

  • 8 timmar lärarledd teori
  • 1 timme körning på mopedsimulator
  • 1 timme körning på manöverbana
  • teoriprov på trafikskolan

Mer information om vad lektionerna innehåller samt kursstarter för teorin finns att se på sidan om AM-kort. 
I klass II moped paketet ingår de lärarledda teoritimmarna, körningen på mopedsimulatorn, material inkl obegränsat antal teorifrågor samt teoriprovet. Vi tillhandahåller även med skyddskläder, hjälp och moped vid körningen.

Förarbeviset

När du har gjort ett godkänt kunskapsprov rapporteras det till Transportstyrelsen, som skickar en ansökningsblankett för förarbevis till dig. Avgiften för förarbeviset är 150 kronor. När ansökan och betalning har kommit in till Transportstyrelsen, tillverkas förarbeviset och skickas till dig.

Du kan köra direkt när ditt godkända kunskapsprov har registrerats hos Transportstyrelsen om du har en giltig identitetshandling med dig vid färd. Du har två månader på dig att skicka in din betalning och ansökan om förarbevis. Efter två månader krävs att förarbeviset är med vid färd.

Har du inte ansökt om utfärdande av ditt förarbevis och betalat tillverkningsavgiften inom ett år från utfärdandedatumet blir förarbeviset ogiltigt och du måste då ta om det.

Foto på förarbeviset

Foto till förarbevis kan du ta hos en fotohandlare som tar foton för ID-handlingar. Bilder från skolfotografering uppfyller oftast inte de krav som ställs och brukar inte godkännas.

Förarbevis kan återkallas

Om du gör dig skyldig till trafikbrott kan du få en varning och eller få ditt förarbevis återkallat.