Loading Laddar...
 
panorama_4.jpg

Risktvåan MC

Riskutbildning del 2

Under denna utbildning kommer du få veta mer om de riskfyllda situationer som du kommer att möta i trafiken. Du kommer att få uppleva hur en liten förändring i din körning kan bli avgörande för hur olika trafiksituationer kan utveckla sig. Vi hoppas att denna utbildning ska göra din karriär som motorcykelförare mindre riskfylld. Vi hoppas också att den ska förhindra att just din karriär slutar vid sidan av vägen.

Krav på föraren

Risktvåan MC är en riskutbildning och ingen körutbildning. Kursen innehåller praktiska och teoretiska övningar. För att den ska kunna genomföras på ett säkert sätt krävs det att du kan hantera motorcykeln. Kursen ska ligga i slutet av din utbildning. Vi har därför formulerat kravet på din körning så här:

" För att kunna genomföra kursen på ett säkert sätt och med godkänt resultat krävs det att du har så stor körskicklighet att du rutinmässigt och utan problem kan hantera motorcykeln i såväl landsväg- som stadstrafik". 

Är din körskicklighet inte tillräcklig komer din lärare att avbryta din övning. Du får då återkomma vid ett senare tillfälle när du övat upp din körning. Avbryts övningen är kursavgiften förverkad. Tänk på att du måste kunna legitimera dig på kursen. Ta alltså med en godkänd id-handling.

Se kommande tider för risktvåan här. 

Genomförande
I början av utbildningen genomförs en uppvärmning där man får lära känna cykeln och där läraren får chans att bedöma om alla kan hantera motorcykeln tillräckligt bra. Det finns ingen anledning till att vara nervös om man är trygg med att växla, bromsa, svänga och accelerera. 

Utbildningen är ca 4 timmar lång och omfattar:

  • Hastighet
  • Säkerhet
  • Körning under särskilda förhållanden

När du bokar din riskutbildning så ingår även lån av motorcykel för avsedd körkortsklass samt skyddskläder och hjälm. Obs! Viktigt att du tar med dig giltig legitimation. Tänk på att komma minst 20 min före kursstart för ombyte.

Utbildare för risktvåan på Stenstans Trafikskola är Madde & Kicki. 

Vi håller till på Sättna flygfält. Från centrala Sundsvall till Sättna tar det ca 40 min. (Det går att slå in Norrbäcken på gps för att komma på "rätt start"). 
Vägbeskrivning:
1 Kör väg 86 mot Kovland, ca 12 km
2. Sväng vänster in mot Lövsätt (bild 1)
3. Sväng vänster in mot Norrbäcken (bild 2)
4. Sväng vänster när du kommer till skylten "här slutar allmän väg" (bild 3)
5. Vid vägens slut håll höger
6. Kör rakt genom de gula bommarna (bild 4)
7. Passera genom grindarna (bild 5)